Zdrowa alternatywa dla cukru

Należy wiedzieć, że tradycyjny cukier to „puste” kalorie, które sprzyjają otyłości. Jego nadmierne spożywanie grozi także cukrzycą i chorobami serca. Warto więc sięgnąć po takie oto zamienniki:

1). Stewia – posiada zero kalorii, pomaga również obniżyć ciśnienie tętnicze. Ma jednak ziołowy posmak.
2). Ksylitol – cukier brzozowy to zaledwie 2, 5 kcal na 1 gram. Nie podnosi insuliny i cukru we krwi. Zmniejsza też ryzyko próchnicy.
3). Erytrytol – jest 15 razy mniej kaloryczny niż cukier. Jest całkowicie neutralny dla organizmu.
4). Syrop yacon – przypomina melasę. Posiada 1/3 kaloryczności cukru, poprawia odporność i karmi dobre bakterie jelitowe.

Warto wiedzieć, że powyższe naturalne substancje słodzące są najlepszą alternatywą dla cukru, ale niestety są od niego również kilka, a nawet kilkanaście razy droższe.

Natomiast innymi, mniej zdrowymi, ale wciąż lepszymi od cukru zamiennikami są: cukier kokosowy, miód, melasa czy syrop klonowy. Nie powinno się jednak ich spożywać zbyt często. Warto też wiedzieć, że niektóre produkty są reklamowane jako zdrowa alternatywa dla cukru, ale w rzeczywistości należy się ich wystrzegać. Sztuczne słodziki, nektar z agawy czy syrop kukurydziany albo zawierają chemię, albo dużo fruktozy, która sprzyja otyłości i cukrzycy.