Prowiant w góry

Wybierając się na wycieczkę w góry należy zaopatrzyć się w odpowiedni zapas kalorii. Nie możemy przecież pozwolić, by na pierwszym zabrakło nam sił. Utracone kalorie musimy na bieżąco uzupełniać. Dlatego warto mieć ze sobą produkty żywnościowe odznaczające się wysoką wartością odżywczą, a jednocześnie bardzo lekkie. Jako przykłady takich produktów podać można na przykład pestki słonecznika lub dyni, rodzynki, mleko zagęszczone, batony. To tak zwane „szybkie kalorie”, które dodają nam sił dzięki potężnej dawce cukru.

Produkty zawierające ważne składniki

Na dłuższą metę należy uzupełnić górską dietę produktami bardziej pożywnymi, zawierającymi zdecydowanie więcej tłuszczy, białek, mikroelementów, witamin. Minerały dobrze jest uzupełniać wodą, najlepiej silnie mineralizowaną (gorzej sprawdza się tutaj woda źródlana, która minerałów ma zdecydowanie mniej). Gdy jednak nie mamy zbyt wiele czasu na szlaku słodkie kaloryczne produkty z pewnością spełnią swoje zadanie i dostarczą nam niezbędnej energii do kontynuowania wędrówki. Górski prowiant zawsze pozostaje kompromisem między wartościami odżywczymi, a wagą.